Звіт сільського голови за 2015-2016 роки

19.11.2016 14:35

Шановні односельці!

Сьогодні я, як сільський голова, звітую перед вами про роботу очолюваного мною виконавчого комітету Новомиколаївської  сільської ради з листопада 2015 року по листопад 2016 року.

Головними задачами своєї діяльності я вважаю розвиток благоустрою території сільської ради та сільського житлово-комунального господарства, формування та виконання бюджету сільської ради, залучення додаткових фінансових ресурсів до сільського бюджету, забезпечення мешканців села комунальними послугами, забезпечення стабільності у роботі дошкільного навчального закладу «Золотий ключик», Палацу культури, сільської бібліотеки.

 Населення Новомиколаївської сільської ради станом на 01.11.2016 року становить    3372 чол., в тому числі працездатне населення -1925, пенсіонери - 850, діти - 350.

За період з листопада 2015 року по листопад 2016 року зареєстровано:      

            - народжень –14, але це не повна інформація, із січня 2016 року більшість народжень реєструються в лікарнях;

            - смертей – 29;

            - шлюбів – 9;

            - зареєстровано на території сільської ради – 53  чол.;

            - знято з реєстрації – 58 чол.;

            Сільська рада тісно співпрацює з центром зайнятості за програмами «Програма з організації громадських робіт із залученням зареєстрованих безробітних за участю Скадовського районного центру зайнятості на 2016 рік» та  «Шериф». Так на громадських роботах в 2016 році працювало 10 чоловік, які займались благоустроєм території ради. За програмою «Шериф» було працевлаштовано 2 учасників АТО: Терентьєв Віталій та Гаркуша Максим, які стали гарними помічниками в наведенні громадського порядку. Також при сільській раді продовжує працювати громадське

формування «Булава» на чолі із головою Годуном В.Д., в лави громадського формування у 2016 році введено  учасників АТО. Формування організовує чергування на свята та в літній період на території села.

            Роботу із незахищеними верствами населення забезпечує сільський центр соціального захисту населення, який очолює молодий спеціаліст  Солнушко Людмила Володимирівна, працює в центрі Гаркуша Оксана Миколаївна.

На обліку в центрі соціального захисту знаходяться:

- 850  пенсіонерів ,   інвалідів – 143 особи,  одиноко проживаючих громадян – 31 особа,   громадян пільгових категорій, дітей-сиріт - 5,   позбавлених батьківського піклування – 8 осіб,   21 багатодітних сімей, в яких виховується 68 дітей. Створено  1  прийомна сім’я та 1 будинок сімейного типу (Кривонос І.І.), які виховують 8  малолітніх дітей.

            Зараз «гаряча пора», у зв’язку із оформленням субсидій люди потребують багато консультацій, послуг, тому соціальний працівник організовує свою роботу так, щоб максимально всі питання вирішувались на місці. На сьогоднішній день оформлено 54 пакети документів для отримання громадянами субсидій, з них:  14 – на тверде паливо (дрова, скраплений газ), 40 – на житлово-комунальні послуги.

            Організовано облік військовозобов’язаних у кількості  510   осіб. За звітний період призвано у Збройні сили України 5 осіб, 8 чоловік проходять службу на контрактній основі.                                                                

Всього:

-         в т.ч. офіцери - 16 осіб;

-         солдат, сержантів -165 осіб;

-     непридатні до військової служби  в мирний час, обмежено-здатні до військової служби в воєнний час - 314 осіб;

-         призовників -  57 осіб;

-         мобілізованих - 46 осіб;

-         учасників бойових дій – 51 особа.

            На обліку у сільській раді перебувають військовослужбовці, які брали (беруть) участь у проведенні АТО, з них учасників бойових дій – 38 осіб.  

            Працівниками сільської ради надається консультативна допомога з вирішення питань, які їх турбують, у тому числі одержання земельних ділянок та матеріальної допомоги для вирішення житлово-комунальних питань. Рішенням сесії сільської ради 8 учасникам АТО виділено із земель житлової та громадської забудови земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

6 учасників АТО та 2 мобілізованих отримали дозвіл обласного відділу Держземагенства на оформлення  земельної ділянки загальною площею 16 га для ведення ОСГ на території нашої ради. Також 30 учасникам АТО надано дозвіл на виділення земельних ділянок на території Скадовської міської ради для дачного будівництва.

            В 2015 році 18 учасникам АТО та 2 сім’ям загиблих виплачена матеріальна допомога загальною сумою 20 тис.грн., на протязі серпня-жовтня місяців 2016 року 9 учасникам АТО виплачено допомогу на загальну суму 9 тис грн. На контролі сільської ради також перебуває питання забезпечення учасників АТО дровами.

Свою роботу сільська рада спрямувала на безумовне виконання актів та

доручень КМУ інших центральних органів влади, Конституції України, ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», розпоряджень голів обласної та районної адміністрацій, голів районної та обласної ради, наказів виборців та якісний і неупереджений розгляд звернень громадян.

За звітний період сільською радою отримано та опрацьовано 904 документи, вихідна кореспонденція складає 399 листів.

Організовано та ведеться спеціалістами Новомиколаївської сільської ради прийом громадян з особистих питань. Звернення громадян своєчасно розглядалися, аналізувалися та приймались необхідні міри реагування. Так, за звітний період до Новомиколаївської сільської ради надійшло  77 звернень (за аналогічний період 2015 року звернень було 52), зареєстровано 2  інформаційних запити відповідно до ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Звернення надходили, в основному, від інвалідів, учасників АТО, багатодітних сімей, одиноких матерів та осіб похилого віку. Найбільш громадян хвилювали питання виділення земельних ділянок, надання дров для опалення, виділення коштів для лікування. На всі запити своєчасно відреаговані та надані відповіді.

            Хочу наголосити, що всі новини сільської ради, всі рішення виконавчого комітету та сесій сільської ради викладаються на сайт сільської ради. Посилання на сайт ви можете знайти на інформаційному стенді сільської ради або запитати безпосередньо у працівників сільської ради. В планах є випуск інформаційного бюлетеня з новинами сільської ради та села, ми потребуємо допомоги волонтерів-кореспондентів і в свою чергу гарантуємо їм всебічну підтримку.

Депутатський корпус налічує 14 депутатів, які представляють свої округи. Це в основному молоді, енергійні люди, які прагнуть змін на краще для своєї громади. За звітний період проведено 14 сесій сільської ради, прийнято 95 рішень, які стосуються життя і розвитку громади. Тому досвід в цьому напрямку ми всі здобуваємо разом.

Виконавчий комітет складається із 17 чоловік, це кваліфіковані спеціалісти, керівники організацій та установ, приватні підприємці, землевласники, активні громадяни села. За звітний період проведено 15 засідань виконавчого комітету, прийнято 67 рішень. При виконкомі Новомиколаївської сільської ради створені та працюють рада опіки та піклування, адміністративна комісія.

Радою опіки та піклування проведено 8  засідань. Проводилась профілактична робота з неблагополучними сім’ями, здійснювався контроль за умовами проживання дітей в цих сім’ях та дітей, які виховуються в сім’ях опікунів. Вивчалися питання та надавалися висновки про доцільність або недоцільність позбавлення батьківських прав, здійснювався контроль за використанням коштів, які виплачує держава на дітей. Складено понад 40 актів обстеження житлово-побутових умов проживання малолітніх.

Адмінкомісією розглянуто 2 протоколи, що стосувалися порушення правил благоустрою та продажу тютюнових виробів неповнолітнім.       

            Загальна площа Новомиколаївської сільської ради  становить 10939,6 га, із них в приватній власності 8356,17 га, в комунальній власності 7,4974, в державній власності 2575,92 га. З загальної площі земель одноосібникам, фермерам та СГВК «Лідія» передано в тимчасове користування, у тому числі на умовах оренди 2644,85 га.   

На території сільської ради працює СГВК «Лідія», основне направлення

підприємства - сільськогосподарське виробництво (вирощування зернових та технічних культур) на земельних частках паях, що орендує в громадян. Також кооператив займається тваринництвом. А також у нас функціонує 21 фермерське господарство, перевага фермерів – вирощування зернових та технічних культур.

            На сьогоднішній день існує проблема із створенням громадських пасовищ. Якщо земля придатна для розміщення пасовищ розташована за межами населеного пункту сільські ради мають звернутися з клопотанням про оформлення громадських пасовищ у комунальну власність до обласного управління Держземагентства (ст.117 Земельного кодексу України), що і було зроблено сільською радою ще на початку 2016 року.  Відділ Держземагенства повинен прийняти відповідні рішення та зареєструвати цю землю за Державою. Щоправда, для цього ділянка повинна мати всю належну технічну документацію і кадастровий номер. Далі актом приймання-передачі земля переходить з державної власності в комунальну, і сільська рада здійснює реєстрацію права власності громади на цю землю. Ось такий, на перший погляд,  простий алгоритм дій, який дуже важко зробити на практиці. І тут є важливий момент. Держава досі не виконала свою функцію – реєстрація права державної власності на ці ділянки відсутня, тобто земля досі не передана до Земельного банку. А без такої реєстрації, згідно з чинними нормами закону, не можна здійснити передачу землі під пасовища  у комунальну власність. Позитивну відповідь сільській раді Держземагентство і по сьогоднішній день так і не надало.

            За звітний період виконкомом Новомиколаївської сільської ради здійснювалось утримання бюджетних установ сільської ради: комунального закладу ясла-садка «Золотий ключик», Палацу культури, сільської бібліотеки.

            Штатний розпис дитячого садка складає 24 особи. Працює 3 групи, четверта група за рішенням  п’ятої сесії сільської ради від 29.01.2016 року не фінансується через низьку відвідуваність. В середньому за рік відвідують дитсадок 53 дитини, а за списком 80 дітей. Традиційно влітку «аншлаг», бо всі батьки у полі та на роботах, а ось взимку населення в основному без роботи, діти хворіють і це тягне за собою критично малу кількість дітей в групах, а це в свою чергу відбивається на середньорічних показниках. Тому минулої зими довелось йти на непопулярні кроки задля сталої роботи закладу. Було вирішено в січні місяці зробити канікули для дітей (а це новорічні свята, період високого рівня захворюваності на ГРЗ), тож колектив пішов у відпустки за свій рахунок, було зекономлено кошти на газовому опаленні. Але бюджетні кошти економили не лише працівники ДНЗ, а й працівники всіх бюджетних установ сільської ради.. Зате влітку, коли групи були переповнені, вихователям та помічникам вихователів були проведені стимулюючі виплати. Весь цей комплекс заходів дав можливість нормально працювати дошкільному навчальному закладу для дітей.

            У 2016 для комунального закладу ясла-садок «Золотий ключик» сільською радою придбано мийки для кухні на суму 9750 грн. та гойдалки на суму 2320 грн.    Разом із батьками утеплено зовнішню стіну будівлі дитсадка (сільська рада закупила матеріали на суму 5000 грн., а батьки виконали роботи). Гостро стоїть питання із опаленням дитячого садка. Потрібно переходити на альтернативне опалення, щоб бути незалежними від газу. Ось так разом згуртувавшись ми змогли вирішити важливе для села питання.

            В Палац культури придбано музичне обладнання на суму 88944 грн., гойдалки-

лавки – 10000 грн. та встановлено Меморіал «Алея слави» на суму 46200 грн.

Сільську бібліотеку дофінансовує сільська рада, в бібліотеці є безкоштовний інтернет. Бібліотекар Канівець Вікторія Олексіївна, крім своїх прямих обов’язків, може надавати різноманітні консультації населенню. Тому запрошуємо вас відвідувати цей заклад.

            Сільський бюджет в 2016 році був затверджений по загальному фонду по доходах і по видатках у сумі 1 868 830 грн. Доходи і видатки по спеціальному фонду затверджені у сумі 192200,00 грн. За 9 місяців 2016 року до сільського бюджету надійшло доходів 901125,46 грн. при плані 702100,00 грн. що становить 128,35%.  Отримано субвенцію у сумі  1086971,00 грн.

Завдяки перевиконанню сільського бюджету сільська рада профінасувала

            1. організацію харчування учнів Новомиколаївської ЗОШ в сумі  22000 грн., з них 9370 грн. на харчування дітей учасників АТО.

            2. 220 тис. грн.. було направлено на проектно-кошторисну документацію,технічні умови,придбання ліхтарів та комплектуючих та  монтажні роботи по вуличному освітленню.

            Всім відома ситуація із музичною школою, вже другий рік поспіль юні музиканти займаються не у своєму приміщенні, а в загальноосвітній школі через відсутність опалення. Цим питанням сільська рада разом з депутатами районної ради від нашого села опікується і по сьогоднішній день. Завдяки спільним зусиллям з районного бюджету виділено для Новомиколаївської музичної школи кошти в сумі 105 тис.грн. на капітальний ремонт опалення. Газове опалення буде замінено на електричне, на даний час ведеться робота в цьому напрямі. Коштами сільської ради проведено поточний ремонт системи опалення та буде відремонтовано приміщення топочної в музичній школі, а також надано робітників для проведення ремонту.

            Також болюче питання із спортивним комплексом. Споруда давно не ремонтувалась і знаходиться в поганому стані. І перше невідкладне питання, яке необхідно вирішити, це ремонт покрівлі. Сільська рада закупила матеріалів для ремонту на суму 29883 грн., а ось виконавця робіт не знайдено і громадська організація спортивно-фізкультурний клуб «Лідія» нажаль, в даний час теж не в змозі вирішити це питання. Але, попри всі негаразди, спорт на селі треба розвивати і підтримувати, тому на спорткомплексі наведено лад, створено спортивний майданчик для дітей та молоді. Ведеться ремонт кімнати відпочинку для старшого покоління (буде замінено вікна на металопластикові, пофарбовано кімнату, встановлено обігрівач, вже закуплено меблі), також планується ремонт кімнати для занять фітнесом. Силами ГО спортивно-фізкультурний клуб «Лідія» відремонтовано кімнату для занять настільним тенісом, а нещодавно придбано новий тенісний стіл. А член громадської організації Кічеряк  Сергій   на волонтерських засадах займається із підлітками в тренажерному залі, який був організований і створений активістами із старих тренажерів і теж потребує ремонту.

            Окремо хочу сказати про КП «Новомиколаївське джерело», яке в цьому році

відзначило свій перший ювілей 10 років із дня заснування і працювало в оновленому складі. Команда підприємства на чолі із директором  Дороховим К.О. стала правою рукою сільської ради. Відремонтували і пофарбували стареньку техніку, вивезли велику кількість сміття з території ради, допомагають у реалізації соціальних проектів сільської ради. Рішенням сесії сільської ради сміттєзвалище та кладовище передані на баланс комунальному підприємству,будуть розроблені тарифи та погоджений Порядок прийняття тарифів на житлово-комунальні послуги з Антимонопольним комітетом і можна буде нарешті починати вивіз сміття від населення за графіком.

             Сільською радою у співфінансуванні з громадянами вулиці Космонавтів відремонтовано частину водогону : придбано водопровідну пластикову трубу (сільська рада - 4900грн., громадяни - 1200 грн.), а КП «Новомиколаївське джерело» виконало всі монтажні роботи з підключення абонентів до нової магістральної водомережі.

            Дружні стосунки та плідна співпраця у сільської ради із військовими частинами, які дислокуються на території Новомиколаївки. Сільська рада завжди надає допомогу військовослужбовцям за потреби, і в свою чергу, вони допомагають нам вирішувати поточні питання. Навесні і влітку вони прибирали кладовище та збудували туалет, чистили алею із туй по перевулку Гвардійському, грузили сміття тощо. Але, ми не тільки працюємо разом, а й разом відпочиваємо, запрошуємо військових на всі свята, вітаємо їх та граємо дружні матчі з футболу.

            Дуже важливе питання для нашої громади – вуличне освітлення. Роботу в цьому напрямі розпочато: отримано дозвіл від «Херсонобленерго» щодо підвісу до існуючих опор ліхтарів та отримано технічні умови, розроблена проектно-кошторисна документація, закінчуються  будівельно-монтажні роботи. Засвітяться вулиці: Кооперативна, Молодіжна, Шкільна, Поштова, Космонавтів – до проспекту Миру та провулки Гвардійський та Безіменний. Ці вулиці було обрано тому, що там знаходяться садочок, школа, музична школа, лікарня, спортивний комплекс. Цілу вулицю освітити відразу неможливо в нашій ситуації, так як до одної  КТП підключено різні частини різних вулиць, тому прив’язуємось до підстанцій. На все це знадобилось 10 місяців кропіткої роботи, але немає нічого неможливого. Якщо ситуація з сільським бюджетом не погіршиться, то освітлюватись будемо частинами і за декілька років будемо мати повністю освітлене село.

            Все це стало можливим завдяки новим надходженням  по сплаті податку на землю, на нерухоме майно, які 100%  надходять у місцевий бюджет. Тому, повністю сплативши місцеві податки та збори, можна розраховувати, що село буде освітлене, дороги відремонтовані, в усіх установах буде тепло, що стане можливою розробка містобудівної документації - генерального плану села (без цього документа не можна землю ні продавати, ні давати в оренду), в тому числі і детального плану, бо без цього документа надання земельних ділянок у власність чи користування, зміна цільового призначення земельної ділянки забороняється. А також дасть змогу вирішити  інші нагальні потреби громади.

            Виконавчий комітет сільської ради приділяє значну увагу утриманню території села в належному санітарному стані.

На протязі року:

            - відремонтовано автобусну зупинку в напрямку Херсона, думаю вона стала справжньою родзинкою села, про це можна судити по кількості селфі, зроблених там;

            - навесні проведено всесільську акцію «Дерево Життя». Було прибрано територію сільського парку, посаджено молоді дерева: липи, дуби звичайні, дуби червонолисті, декоративні дерева, висаджено бузкову алею. Парк потребує догляду, тільки тоді це місце стане територією спілкування та відпочинку для людей. Також висаджено розсаду квітів на клумбі біля Палацу культури;

            - до 9 травня урочисто відкрито Меморіал Слави загиблим односельцям в часи Великої Вітчизняної війни та під час проведення АТО. Ідея Меморіалу полягає в об’єднанні поколінь, тобто немає різниці під час яких війн загинули наші односельчани, має тільки значення за що вони поклали життям - Батьківщина,  дім, сім’я…

В теперішній час відкриття такого пам’ятника має особливе значення,тільки той народ має майбутнє, який ніколи не забуває своє минуле, пам’ятає і шанує історію свого краю.

            Питання озеленення та благоустрою села, санітарної очистки, боротьби з карантинними шкідниками, бур’янами та хворобами періодично розглядається на засіданнях виконавчого комітету. Щороку при розгляді програми соціально-економічного розвитку села в бюджеті сільської ради передбачаються кошти для благоустрою населеного пункту та підтримки належного санітарного стану.

            Також хочу повідомити ,що у Херсонській області за підтримки Британської Ради та БФ «Об*єднання» працює програма «Активні громадяни» і вже більше 30 проектів соціальної дії реалізують активні громадяни області, які готові брати відповідальність на себе за те, аби краще жити. Вони активно покращують життя своїх громад, розбудовують довіру та взаєморозуміння серед жителів своїх населених пунктів.

До цього марафону приєдналися і ми. Для цього особисто я і землевпорядник Урюпіна Наталія Вікторівна пройшли спеціальне навчання та отримали сертифікати, які дають можливість писати проекти та отримувати на них фінансування від Британської ради. Загалом ми виграли  5 проектів та отримали фінансування в сумі 75 тис.грн.

Це такі проекти:

            «Дотанцюю – поспілкуюсь!» відновлення роботи літнього танцювального майданчика.

            «Спортивна юність – здорова зрілість!» створення спортивного майданчика з вуличними тренажерами для проведення змістовного дозвілля дітей та молоді.

            «Благоустрій паркової зони села Новомиколаївка» метою якого є  відновлення парку та створення комфортних умов для відпочинку жителів села. В рамках проекту встановлено 10 паркових лав та сміттєвих урн. 25 жовтня проведено все сільську акцію «Зробимо своє село чистим разом!»

Навесні планується встановлення ще 10 лав та 10 урн, які у нас вже є. А також в парковій зоні буде відновлене освітлення, в даний час розробляється проектно-кошторисна документація, ведуться підготовчі роботи.

            «Рух – це ми!» в рамках якого придбано 2 шведські стінки, спортивні мати та каремати для учнів молодшої школи. Цей проект реалізується найближчими днями.

            «Дозвілля активних людей поважного віку або старість на радість» - це створення достойних умов для дозвілля людей старшого віку, ремонт кімнати для відпочинку на території спортивного комплексу, створення клубу настільних ігор «Твоя фішка». Запрошую всіх бажаючих у суботу та неділю відвідувати клуб отримувати задоволення від спілкування, грати в ігри. Дата закінчення проекту 20 лютого 2017 року, але думаю ми впораємось раніше.

На даний час ведеться робота по формуванню команди, яка буде займатись написанням проектів, люди навчаються і кожен буде писати і реалізовувати свої проекти. Запрошую всіх приймати активну участь чи то в написанні проектів соціальної дії, чи то в реалізації їх. Робочі руки нам не завадять, адже ми всі тут живемо  і повинні бути небайдужими, приймати активну участь у всесільських суботниках, у благоустрої населеного пункту, щоб бути гордими за Новомиколаївку, вона ж у нас найкраща! Тож долучайтесь і ви до цього процесу!

            Також одне із питань, яке дуже хвилює жителів нашої громади – це процес децентралізації. 14 травня 2015 року депутатами сільської ради  було ініційоване об’єднання територіальних громад Новомиколаївської та Михайлівської сільських рад з адміністративним центром в селі Новомиколаївка. Сільським головою надіслана пропозиція сільському голові Михайлівської сільської ради від 28.05.2015 № 02-27-143

про добровільне об’єднання територіальних громад. Станом на теперішній час від Михайлівської сільської ради не надано відповіді на лист.

Рішенням дев’ятої сесії сільської ради сьомого скликання від 22.04.2016 № 59 «Про адміністративно-територіальне об’єднання громад»  зобов’язано депутатам вивчити і обговорити з виборцями питання про доцільність об’єднання територіальних громад Новомиколаївської, Широківської, Шевченківської сільських рад Скадовського району та Добропільської сільської ради Голопристанського району з адміністративним центром в селі Новомиколаївка.

            Сільським головою надіслані пропозиції про добровільне об’єднання територіальних громад сільському голові Михайлівської сільської ради (повторно) та головам Широківської, Шевченківської сільських рад Скадовського району та Добропільської сільської ради Голопристанського району. Отримано відповідь від сільських голів сіл Широкого та Шевченко про те, що вони планують створити ОТГ сіл Широке-Шевченко-Ульянівка.

            Отже, у нас вже є деякі досягнення, але проблем залишилося ще більше, і, мабуть, не всі я охопила в сьогоднішнім звіті. Але, разом із своїми виборцями та їх підтримкою ми йдемо до нашої спільної мети і обов’язково досягнемо її!

Нехай добрі справи об’єднають нас на благо нашого села і громади!                                                     

                                                       Слава Україні!!!